Morten Heide

Morten Heide är född och uppvuxen i Odense i Danmark. Tidigt började han sin musikaliska bana med att spela piano. Efter avslutade studier i solistiskt piano vid musikhögskolan i Odense debuterade Morten Heide år 2010 med fem debutkonserter varav en sändes på Danmarks Radio P2. Under sina studier specialiserade han sin pianistiska utbildning i Hamburg vid Hochschule für Musik und Theater (HfMT) samt på ett flertal masterclasses. Parallellt med sin musikaliska bana som pianist har Morten dirigerat körer och studerat två masterutbildningar i kördirigering, först i Odense (2011) för Alice Granum (kördirigering) och Jørgen Fuglebæk (orkesterdirigering), och sedan vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (2015) för professor Fredrik Malmberg (kördirigering) och Glenn Mossop (orkesterdirigering). I mars 2014 placerade sig Morten i semifinalen i “The First Boris Tevlin International Competition for Choral Conductors” i Moskva, Ryssland.

Som dirigent har Morten Heide arbetat med körer och vokalensembler som Radiokören, Eric Ericsons Kammarkör, DR Vokalensemblen, Maria Magdalena Kammarkör i Stockholm, Concert Clemens och Jysk Akademisk Kör i Aarhus, Kolding Kammarkör, Nyköpings Kammarkör, Lunds Akademiska Kör samt Palaestra Vokalensemble i Lund. Sedan 2017 bor Morten Heide i Malmö och är verksam som körmästare för Filharmonisk Kör vid Odense Symfoniorkester.

Morten Heides musikaliska profil kännetecknas av hög aktivitet, stor nyfikenhet, vikt vid musikförmedling, en vilja att hela tiden vidareutvecklas samt en stor bredd i musikval. Han har en balanserad och integrerad tillgång till musik och en bred repertoarkännedom som resulterar i genomtänkta konsertprogram där det okända ofta står sida vid sida med det välkända. Som pianist och dirigent delar han sitt yrkesliv jämt mellan att spela konserter, dirigera och undervisa i piano och kördirigering.

Morten Heide är mycket aktiv som konsertpianist i olika sammanhang, både som solist, ackompanjatör, körrepetitör och kammarmusiker, och han har gett konserter i bl.a. Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Frankrike, England, Italien, Island, Lettland och Mexiko. Han har spelat som solist under flera pianokonserter, bl.a. Robert Schumanns och den första danska uppsättningen av ”Concierto Romantico” av Manuel Ponce med Odense Symfoniorkester.

Morten Heide har som den första danska pianisten spelat in hela det drygt två timmar långa virtuosa pianoverket ”Tjugo betraktelser över Jesusbarnet” av Olivier Messiaen, som han arbetat intensivt på under pianisten Yvonne Loriod-Messiaens instruktioner.

För mer info om Morten Heide besök gärna www.mortenheide.dk