Sara Sandmark

Sara Sandmark (f.1990) är uppvuxen i mellanskåne och landade 2007 i Lund. Hon har en yrkesexamen som musikalartist på gymnasienivå från Lunds Dans- och Musikalgymnasium. 

Saras sångerfarenhet är lång, och hon har sjungit i, och lett, kör och mindre ensembler så länge hon kan minnas. Efter sin examen vid LDMG startade hon Infinote Singers, en ensemble av varierande karaktär med bas i Hörby, och med denna grupp ledde hon under 8 år Hörby kommuns officiella Luciafirande. Hösten 2017 gick Sara med i Bella Voce – Lunds Studentsångerskor och har sedan våren 2018 suttit som körens vice dirigent fram till hösten 2022. 

Hösten 2021 påbörjade Sara sin utbildning till musiklärare med specialisering mot körsång och arrangering/komposition vid Musikhögskolan i Malmö, där hon nu går sitt andra år. Hennes huvudinstrument är sång och hennes inriktning är Genrebredd. Hon har tidigare även läst litteraturvetenskap med inriktning mot barnlitteratur, historia, förlags- och bokmarknadskunskap, musikvetenskap, med mera, vid Lunds Universitet.

Sara brinner för körsång i stort och för damkör specifikt. Bella Voce – Lunds Studentsångerskor har blivit det uttryck som symboliserar allt en damkör kan vara för henne. “Det finns liksom inga gränser för vad vi kan göra i fråga om genre eller svårighetsgrad, känns det som, och kören är så villig att prova nya saker och kasta sig in i det okända. Det är då man kan skapa magi.” 

När det kommer till repertoar vill Sara fortsätta den fina tradition av en genrebred repertoar som etablerades i kören under Victoria Söderberg. “Det är bredden som gör att vi står ut från andra körer som är mer nischade. Vi som kör har väldigt mycket girl power och jäklar anamma, som ger oss en edge att sjunga sådant som pop och exempelvis bulgarisk folkmusik samtidigt som vi kan sjunga både klassiskt, körlyrik och annat mer traditionellt riktigt bra också. Bredden är vår styrka!” menar hon.